/ Столична община /Аделина Ангелова
От днес, 16 март, в столичния квартал "Овча Купел 1" в бл. 415 (ул. "Петя Дубарова") отвори врати филиал на Столичната библиотека.

"От днес работи петият филиал на Столичната библиотека, който се намира в район „Овча Купел“. Разрастването на библиотеката помага да достигнем до повече читатели, но това показва и нуждата от духовност. Книгите и писателите са едни от най-добрите посланици на мира и се надявам всички ние да се обединим около това и да подкрепим хората от Украйна", каза по време на церемонията по откриването кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новия филиал на Столичната библиотека в район „Овча Купел“.

На събитието присъстваха и Н.Пр. посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко, ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, кметът на района Ангел Стефанов, директорът на библиотеката Юлия Цинзова и много ученици от 149. СУ и 88. СУ.

Филиалът на столичната библиотека разполага с 3 200 книги и ще предоставя всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката. Новият филиал надгражда възможностите на Столична библиотека, която е една от най-големите културни институции в България, с над 72 000 читатели. Заедно с откритата преди около година Дигиталната лаборатория с помощта на Посолството на САЩ библиотеката разширява своите възможности да привлича повече читатели.

Столична община /Аделина Ангелова

Кметът подари на библиотеката книги от български писатели.

"Дарение са направили и наши издателства и автори, носители на Годишните награди на Столична библиотека, които са предоставили над 400 свои най-нови книги и списания. В празничния ден малките читатели ще получат подаръци – детски книжки, а до 19 март всички желаещи – безплатни читателски карти на Столична библиотека. На 19 март, събота, във филиала стартира детско артателие с младия художник Димитър Кърджилов.

Столична община /Аделина Ангелова

Предвижда се във филиала, където има близо 30 детски книжки на украински език, заедно с Посолството на Украйна, което се намира в район „Овча Купел“, да бъдат организирани ателиета за украински деца" – посочи Юлия Цинзова.

Столична община /Аделина Ангелова

Филиал „Овча Купел" предлага за читателите и потребителите:

enlightenedСвободен достъп до всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката – Каталог с над 700 хил. документа, тематични платформи, дигитални колекции и бази данни, онлайн поръчки и доставка на книги;
enlightenedПолзване на цифрови образователни платформи за ученици;
enlightenedИнициативи за насърчаване интереса към четенето и ученето на децата и учениците – срещи със съвременни български детски автори; артателие с младия художник Димитър Кърджилов, изнесени сбирки на Читателски клуб „АРТ и ШОК“ и др.;
enlightenedИзложби, гостувания на Литературния клуб на Столична библиотека, премиери на книги на автори от района и др.;
enlightenedРаботилници по начална дигитална грамотност за деца – роботчета – пчелички, 3D очила;
enlightenedОпознаване на 3D технологиите за ученици – уъркшопове и демонстрации с 3D писалки, 3D скенер и 3D принтер.
enlightenedСемейни обучения и тематични беседи за родители с гост консултанти – психолози, педагози и др.