/ iStock/Getty Images
Хората ще имат възможност да гласуват онлайн само за един проект и само по веднъж

Жителите на столичния квартал "Овча Купел" ще имат възможност да гласуват онлайн за изграждане на нов парк в квартала.

Ланд. арх. Стоян Йорданов се включи в Програмата на Столична община „София избира“ с проект за изграждане на нов парк в близост до болница „Здравето“ в район „Овча купел“ на стойност 730 000 лв.

Отредената площ за парк се намира между р. Владайска и вход/изхода на мотрисите на метрото – в края на ул. „Александър Геров“ и е с площ 13 декара.

„София избира“ е програма за реалаизация на проекти за подобряване на градската среда, предложени и избрани от гражданите чрез гласуване. Целта е да се насърчи прякото участие на гражданите, неправителствените и професионални организации в прилагането на проекти и разпределението на бюджети на общината.

iStock/Getty Images

Бюджетът на Програмата за 2022 г. е 1 000 000 лв. Крайният срок за подаване бе 31.01.2022 г. Гласуването за проектите започна вчера, 14.02 и ще продължи 1 месец. Тази година София беше класирана на финала в конкурса „Зелена столица на Европа“, като приоритетна е темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени. Целта е трансформацията на градските пространства с оглед подобряване състоянието на околната среда, насърчаване на устойчивото придвижване, по-добър достъп на гражданите до места за отдих и подпомагане запазването на биоразнообразието в града, както и предлагане на мерки за справяне с климатичните промени, съобщава ovchakupel.info.

„Подадените проекти от гражданите са в сфери като създаване на нови паркове, засаждане на дървета, устойчивото управление на отпадъците, рециклиране на отпадъците, озеленяване на спирки, създаване на кътове за отдих“, съобщи Елица Панайотова, която е координатор на Програма „Зелена София“.

Гражданите имат възможност да гласуват само за един проект и само по веднъж. Събралите най-много гласове проекти, които влизат в определения общ бюджет, ще пристъпят към последващ етап на реализация. Гласуването става онлайн на интернет страницата на Столичната община, където има информация за всички 37 проекта, които участват в надпреварата.

На страницата има бутон „гласувай“, оцветен в зелено, следва въвеждане на телефонен номер, на който се получава sms с код, който трябва да се въведе на сайта, за да бъде гласът валиден. Изисква се и геолокация, за да е сигурно, че гласуването става от София, като може да се гласува само веднъж.

№ 19 е за Изграждане на нов парк в близост до болница "Здравето", район "Овча купел".

До 14 март 2022 г. може да се гласува онлайн тук.