/ Анита Иванова
Жители на столичния квартал изразяват своето недоволство относно застрояването на зелена площ в непосредствена близост до две от детските градини
От седмици наред жители на столичния квартал „Овча Купел 2” изразяват своето недоволство относно застрояването на зелена площ в непосредствена близост до две от детските градини там. В конкретния случай става дума за пространството между ОДЗ 33 "Сребърни Звънчета", 84 ОДЗ "Детелина", блок 39, блок 40, блок 41 и блок 23.

На 9 януари жителите от квартала излязоха на протест, като следващата им стъпка е да се обърнат и към Столична община. На организирания протест присъства и кметът на „Овча Купел“ – Ангел Стефанов.

БГНЕС

Пред DarikNews.bg, по казуса, говори Ангел Стефанов, кмет на "Овча Купел".

Г-н Стефанов, какви са опциите евентуално да се предотврати строежът на двата блока или поне да не са 8-етажни сгради, а само 4-етажни, какъвто е бил първоначалният общ устройствен план?

- Не са много големи възможностите това нещо да се предотврати. Единият вариант е спешно да се отвори процедура за преработка на общия устройствен план, както и да се промени предназначението на тези имоти. Това нещо може да бъде съпътствано с някакъв временен мораториум върху строителството. Това е много тежка и тромава процедура, но в същото време е и „най-чистата“. Другият вариант е Общината да изкупи и да отчужди тези два имота. Това е по-лесно, но пък с бюджета, с който разполага Столична община, не мисля, че това е възможно. За миналата година бюджетът за отчуждаване беше 8 млн. лв. При положение, че тук отреждането в момента е за строителство, цените, които ще търсят собствениците вероятно ще са над 1 млн. лв. и както се каза – не знам дали това е толкова приоритетно и важно за града, за да се насочат толкова средства.

Знаете ли откога този имот е отчужден?

- Най-вероятно преди повече от 7-8 години е върнат имотът. Не съм му проследявал историята. Нямаме някакви основания да се притесняваме за процедурата, но понеже имаше такива въпроси от гражданите още утре ще проверя как е възстановен този имот.

Зелената площ, върху която се очаква да се построят два блока

БГНЕС

Жителите на квартала се възмущават и от факта, че не са били уведомени, че сградите от първоначалния план от 4-етажни ще станат 8-етажни.

- По стария план наистина сградата е 4 етажа, но пък по общия устройствен план височината е 26 метра, т.е. с различни архитектурни прийоми тези 4 етажа могат да станат на 8 с тераси, ателиета и т.н. Процедурата не изисква обществени обсъждания и уведомяване на съседи през улица. Аз нямам съмнения, че процедурата е законна. Въпреки това наистина е хубаво да има повече прозрачност и хората да бъдат по-подробно осведомявани за плановете на Общината на частните инвеститори.

Знаете ли кой е собственикът на имота?

- Имам контакт само с инвеститора, не зная кой е собственикът.

Хората от квартала, които бяха част от протеста в неделя (9 януари), издигнаха плакати с надписи: "Въздух за Овча Купел!!!" и "Искаме си детските градини!!!".

Анита Иванова

Те показаха скици и снимки как би изглеждала зелената площ, след като бъде заета от двете нови жилищни сгради. Живущите там са категорични, че не желаят презастрояване и то именно на това място, намиращо се между двете детски градини.

Анита Иванова

„Тук бяха предвидени сгради за 4 етажа, от април 2021-а вече става въпрос за 8-етажни сгради, два блока, които ще спират слънчевата светлина към двете единствени детски градини на територията на „Овча Купел 2“. В детска градина „Детелина“, точно от тази страна, са яслените групи, където са най-малките деца. Освен това се създава и ефект на домино. Хората, които евентуално, ако се стигне до строителство и биха дошли да живеят тук, ще бъдат нови семейства, в близост до двете детски градини. Те също ще имат деца, а ние всички от квартала знаем какво е да успееш да се доредиш детето ти да влезе в детска градина. Представете си, какво очаква хората, които сега живеят в Овча Купел...“, това каза пред DarikNews.bg Юлия Рашева, активист от квартала.
 



„Има оригинален подробен устройствен план на „Овча Купел 2“, който е приет през 2009 година с обществено обсъждане, с гласуване в Столичния общински съвет. Според него тук трябва да има 4-етажни сгради, но в един момент през април 2021-а се случва промяна, без да са уведомени хората и да има обществено обсъждане и без да има ново гласуване, тази сграда от 4 става на 8 етажа, което е два пъти повече и това ще засенчи напълно детските градини, поне едната. Ние това го разбрахме, че сградата стават от 4 на 8 етажа, когато през ноември 2021-а излезе визата за строеж тук на сградите и разбрахме, че има промяна още от април 2021-а и вече са изтекли сроковете за обжалване на тази промяна“, допълни пред нашата медия Камен Николов, един от жителите на квартала.

БГНЕС

Живущите в „Овча Купел 2“ също така отбелязаха, че вече знаят и за още едно ново строителство, което предстои да бъде между два блока в квартала, където отстоянието е твърде малко.

Наскоро в квартала беше съборено и едно от първите заведения в "Овча Купел", на ул. „Промишлена“ 44, а на негово място вече е започнал строеж на нов блок.