Онкологията в София се вдигна на протест заради смяна на ръководството
Онкологията в София се вдигна на протест заради смяна на ръководството / снимка: sxc.hu
Онкологията в София се вдигна на протест заради смяна на ръководството
65103
Онкологията в София се вдигна на протест заради смяна на ръководството
  • Онкологията в София се вдигна на протест заради смяна на ръководството

Лекарите от столичната Онкологична болница започнаха протести срещу решение на Здравното министерство за смяна на борда на директорите на лечебното заведение. От болницата определят като политическо назначението на доц. Петранка Троянова и Ласко Лазаров и освобождаването на доц. Лиляна Еленкова и проф. Страшимир Каранов.

Един от назначените - д-р Петранка Троянова е бивш изпълнителен директор на болницата, но мандатът й е бил преждевременно прекратен поради установени административни нарушения. И докато недоволният персонал се закани да продължи с протестите, здравният министър д-р Таня Андреева разпореди пълна проверка в здравното заведение.

Преди ден в Онкологията получили писмо от Здравното министерство, в което се посочва, че бордът на директорите на болницата ще бъде сменен, пояснява началникът на отделението по образна диагностика д-р Красимир Катерински.

„Заменят се двамата членове на борда с двама нови. Единият, господин Лазаров, е работил в сферата на частното здравеопазване и е икономист, а не лекар. Другият, назначен от министерството, проф. Петранка Троянова пък е бивш изпълнителен директор на болницата. Нейният трудов договор бе прекратен предварително поради несправяне с работата и разни икономически проблеми. Имаше дори дело по този въпрос”, обясни той.

Персоналът на лечебното заведение обаче решава, че няма да позволи това да се случи, допълва директорът на болницата доц. Здравка Валерианова, която е убедена, че в такава обстановка се работи трудно. „Но и в крайна сметка заболяванията, които имаме тук, не са лесни, така че сме свикнали да се борим с трудностите и да се справяме”, допълва Валерианова.

Недоволните специалисти са единодушни, че в момента се извършва нещо, което не подлежи на никаква елементарна логика. Здравният министър д-р Таня Андреева обаче обясни, че имала сигнали за редица нарушения в болницата, заради което е направила промените. Съветът на директорите е този, който може да изиска от директора всички данни.

От своя страна персоналът на лечебното заведение изготвя подписка с несъгласието си с решението на ведомството, която заедно с открито писмо, ще бъде изпратена до всички заинтересовани институции.