Общинари от БСП: София е на прага на безпрецедентна криза с боклука
Общинари от БСП: София е на прага на безпрецедентна криза с боклука / снимкa: Sofia Photo Agency

София се намира на прага на безпрецедентна криза с отпадъците, предупредиха представители на групата общински съветници от БСП. Те казаха това по време на заседание на парламентарната комисия по екология, където участват в търсенено на решение на кризата.  

На 1 март изтича концесионният договор за почистване на пет района в София. В рамките на няколко дни общината трябва да вземе решение кой ще продължи чистенето. Започнали са преговорите с две фирми - консорциума „Титан-Чистота”, който кандидатства за почистване на районите "Витоша" и "Младост" и общинската фирма "Чистота-Искър" за районите "Люлин", Младост", "Триадица" и "Овча купел".

 

Фирма "Волф-96", която сега чист районите, не е била поканена на преговори и в началото на март започва да изтегля своите контейнери. „Поканени са фирмите, взели участие в процедурата по обществена поръчка. Тези три фирми, които са се явили на конкурса, били са в рамките на тази процедура, заявили са готовност, изпълнили са изискванията. Тези фирми са показали в рамките на тази процедура, че те притежават необходимия капацитет, отговарят на необходимите изисквания – такива, каквито са заложени вътре в процедурата”, обясни председателят на общинската екокомисия Лорита Радева защо "Волф-96" не са били поканени да участват в преговорите.