Нагли шофьори паркират на места за инвалиди със снимки на починали близки
Нагли шофьори паркират на места за инвалиди със снимки на починали близки / снимка: Dariknews.bg, архив

Близо 20% от нарушителите, които паркират на места за инвалиди в София, използват стикери на техни починали близки. Пред Дарик Румяна Милова, ръководител на дирекция „Паркиране и мобилност" в столичния Център за градска мобилност заяви, че контролът върху паркирането на зоните за хора с увреждания е завишен и през последните два месеца около 180 водачи са санкционирани. Милова посочи още, че инвалидният талон може да се ползва само от неговия притежател или в случаите, когато лицето бъде превозвано от друг човек.

Къде са най-много нарушенията при паркиране на инвалидно място?

"В зоните за платено почасово паркиране в столицата са обособени 890 паркоместа, предназначени за хора с увреждания, притежаващи съответния стикер. Единствено притежалят на картата може да се възползва от паркиране на такова място. Няма право да предоставя картата на трети лица. В случаите когато лицето бива превозвано от трето лице, също може да се ползва тази карта, но само ако е свързано с това притежателят да бъде превозван от едно място на друго", коментира Милова.

Затягат контрола за платеното паркиране в София

Най-честите нарушения с които се сблъскват са:

"Повечето от нарушителите ползват стикер на техен близък роднина или познат, който вече е починал. Останалата част ползват копие на този стикер".

При установяване на такива нарушения санкцията е акт в размер от 100 до 200 лева, включително е репатриране на автомобила, което като цена е 60 лева и 2 лева за престой на паркинг.