Общо 1563 ваксини срещу COVID-19 са поставени през почивните дни в „зелените коридори“, организирани от Столична община. В сравнение с предходния уикенд, когато бяха 1466, се наблюдава ръст с около 10%.

Столичани имат възможност да избират от всички разрешени до момента от ЕС възможности за ваксини. Общо от началото на кампанията през уикендите са поставени над 16 500 дози.

През този уикенд имунизация се извършваше в шест изнесени кабинети – от 09:00 до 16:00 ч. в Културния дом в кв. "Дружба", а от 13:00 до 18:00 часа в пет търговски коплекса – в The Mall, "България Мол", "Парадайс център", "Сердика център" и "Ринг Мол".

Какво съдържат ваксините срещу COVID-19


Във всички пунктове ваксинацията се извършва от медицински екипи от общинските диагностично-консултативни центрове и многопрофилни болници, а осигуряването на ваксините е с помощта на Столичната РЗИ и екипите на „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община.

В работни дни желаещите имат възможност да се имунизират в общинските ДКЦ-та, където досега са поставени над 15 500 дози. Повече информация за кабинетите за ваксинация може да се намери тук .

Продължава и инициативата на Столична община за извършване на имунизация на място при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община https://call.sofia.bg/ е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

Делта вариантът - два пъти по-заразен и по-опасен за неваксинираните

Столичната община започна и нова кампания за насърчаване на имунизацията, по идея на кмета София Йорданка Фандъкова. Предоставя се информация за гражданите чрез брошура, изготвена от експерти. В нея има и полезно съдържание за пунктовете на общината за ваксиниране.