Преди години, той чува една от най-страшните диагнози. Болестта на Бехтерев застава на пътя му, за да му попречи да прави това, което най-много обича - да се движи. Николай изработва фигури от стари автомобилни гуми и меси празнични погачи, за да се чувства пълноценен и за да си помага със средства за лечението.

Историята на Николай трогна хора от всички крайща на света. Само седмица след репортаж на NOVA за него, средствата, необходими за поредните изследвания в Турция, бяха събрани.

След репортажа, телефонът в малката кухня в Нови Хан не спира да звъни. „Над 1500 съобщения имаме във Facebook. Имаше над 600-700 обаждания на ден. Изпращаме и по куриер вече. До 30 януари имаме записани поръчки. Нямаме празен ден. Благодарим на всички”, разказа Агнеса Трайкова, която помага на мъжа в борбата с болестта.

Млад мъж с увреждания прави фигури от гуми, за да се лекува (ВИДЕО/СНИМКИ)

Поръчват се погачи с повод и без повод. Включително и за рожден ден, вместо торта. А всички тези добри хора правят така, че парите, нужни за необходимия скенер, да са събрани само за 5 дни. Благодарение на тях в началото на следващия месец Ники заминава за Турция.

„Хората често оставят повече от цената на погачата. Някои доставят продукти. Носят брашно, олио. Обадиха се от Канада, Англия и Испания. Ники е достигнал и до там”, разказа още Агнеса.

Незабравка Дойчева живее със семейството си в Чикаго от близо 25 години. След като разбрала за Ники, разказала историята му на сънародниците ни от най-голямата българска общност в Щатите. И заедно решили да постаявт кутия за дарения в българския храм "Св. София".

„Господ го е дарил с невероятни ръце. Впечатли ни с усмивката си, с духа, който има”, разказа тя.