В крайно тежко, но стабилно състояние е родилката, която бе спешно транспортирана със "Спартан" в столицата. Операцията ѝ е продължила 3 часа. Това казаха лекари от Университетска АГ болница "Майчин дом", които дадоха пред медиите подробности за пациентката. 

На 4 януари 38-годишната жена е станала майка на близнаци в Силистра, но е получила усложнение.

"Направихме много сериозна организация. Мога да кажа, че лично аз, в моята практика, не съм виждал толкова добре организирана логистика от страна на Министерство на здравеопазването и Министерство на отбраната, с хеликоптер със "Спартан". На 20-тата минута от кацането на самолета, жената беше на операционната. В момента е в стабилно състояние, в съзнание, но в никакъв случай все още не можем да кажем, че рисковете са отминали", съобщи директорът на лечебното заведение проф. Иван Костов.

"Направи се една голяма операция и аз лично съм оптимист, стискам палци. Днес е Йордановден, дано да има късмет жената", допълни проф. Костов. Той благодари на съдовите хирурзи на болница "Чирков" и служителите на спешна медицинска помощ и министъра на здравеопазването и анестезиолога д-р Пенев. 

"Това, което видяхме при операцията е, че има една голяма кръвозагуба", обясни проф. Костов. 

Спасителна операция по въздух: Военновъздушните сили транспортираха родилка в тежко състояние

"Не можем да кажем на какво се дължи това. Жената идва в много тежко увредено състояние, шоково състояние", допълни проф. Костов. 

"Жената е стабилна, в съзнание е, не е интубирана и в момента е в непрекъснат контрол на д-р Пенев", повтори проф. Костов. 

"3 часа продължи операцията и всяка минута беше важна", каза още специалистът. 

Анестезиологът Д-р Георги Пенев посочи, че пациентката е в крайно тежко, но стабилно общо състояние. Той е категоричен, че „наличието на хеликоптер е стандарт в страните с развито здравеопазване”.

Екип ще следи през нощта състоянието на родилката. Ще бъдат следени жизнените и лабораторните ѝ показатели.

Военноморските и Военновъздушните ни сили изпълниха успешно съвместна, спасителна операция за медицинска евакуация.

Операцията беше проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след искане от Министерството на здравеопазването.

На 4 януари 38-годишната жена е станала майка на близнаци, но е получила усложнение. В четвъртък от Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Силистра спешно търсеха нулева кръвна група и с отрицателен резус фактор за нея.