/ пресцентър, КПКОНПИ
На редовно заседание, проведено на 8 юли 2020 г., Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ прие решение за образуване на производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на Савина Савова, кмет на район „Възраждане“ в столицата, и на заместник – кмета Татяна Димитрова.

Производствата са образувани след сезиране от медийна публикация във вестник „Труд“ от 06.07.2020 г., под заглавие „Общинари пилеят по гръцки острови пари за деца в риск“. Съгласно ЗПКОНПИ, за сигнал се приема и публикация в медиите, която съдържа данни за корупция или конфликт на интереси за лица, заемащи висши публични длъжности.

За Савина Савова и Татяна Димитрова е започнала и проверка съобразно правомощията на КПКОНПИ по глава Девета от закона - „Противодействие на корупцията“.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицата, посочени по-горе, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийна публикация, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.