Комуникацията между полиция и общински власти не е на ниво
Комуникацията между полиция и общински власти не е на ниво / cнимкa: Sofia Photo Agency

Столичният заместник-кмет по сигурността генерал Емил Танев призна, че комуникацията между полицията и районните общински власти не е на необходимото ниво. По време на заседание на Столичния общински съвет, посветено на сигурността стана ясно, че е необходима и промяна на законите, за да могат инспекторите на общината да изискват личните документи на гражданите.

37 процента от престъпленията в София тази година са разкрити, съобщи по време на заседанието директорът на СДВР комисар Николай Янев. Досега са регистрирани над 20 200 престъпления. Повече от половината от тях са кражби, най-малко са престъпленията срещу интелектуалната собственост – под един процент. Общинския съветник от ДСБ Вили Лилков упрекна полицията, че подценява много проблеми – например престъпността в населените предимно с роми райони, движението на каруци по централните улици, паркираните безразборно автомобили.

Според Жельо Бойчев от БСП, за да има повече сигурност, трябва и по-засилен контрол върху издаването на разрешителни за различни заведения. „Органите на МВР нямат съгласувателни функции при издаването на уведомлението за търговска регистрация и работата на тези обекти, и за работното време дори”.

Проблем остава и липсата на общинска полиция. За да може обаче да се създадат подобни структури е необходима промяна на законите, защото не може да се прави изключение само за София.