Книжните щандове се връщат на софийския площад „Славейков”, като проектът, одобрен от бюджетната комисия в Столичния общински съвет, предвижда изграждането на 7 щанда за общо 300 хиляди лева, без ДДС.

През последните години щандовете с книги и учебници от „Славейков“ са преместени в тясната градинка пред хотел „Рила“.
Идеята е книгите на площад „Славейков” да се завърнат в триметрови, сгъваеми библиотеки с витрини, които през нощта дори ще светят.

Щандовете-библиотеки ще са общо 7 на брой. А цената за един излиза около 40 хиляди лева по предварителни изчисления. Според архитекта на съоръженията това се дължи на високото качество, което се очаква. А целта е да издържат поне 30 години.

„Ние заложихме на много високотехнологични материали. Изделието е изработено от стомана, която е галванизирана. Другите елементи на конструкцията също са неръждаеми”, поясни пред NOVA Димитър Паскалев.

Витрините ще са високи 3 метра. На горните рафтове ще са книгите. Вечер конструкцията се сгъва и всичко остава вътре. Стъклото е със специални UV филтри и е удароустойчиво.

Освен това е предвидено през съоръжението да минава отопление, което да поддържа постоянна температура за комфорта на търговците.
Цената на проекта обаче предизвика сериозен спор сред общинските съветници.

„В година на криза, когато трябва разходите да бъдат оптимизирани, ние се хвърляме да правим дизайнерски, скъпарски щандове и павилиони”, казва Борис Бонев от „Спаси София”. “Бе ни представен един проект за магазинче с две полички на стойност 39 хиляди лева. Би било чудесно, но нека погледнем реално фактите. Магазинчето е с квадратура около 3 квадрата”, обясни Михаил Ставрев от БСП.

Според вносителите от ГЕРБ, обаче ,цената е заради високото качество, а сметката ще платят Пазари Запад. След окончателното обобрение, на място ще бъде изграден реален прототип на проекта, за да се прецени обществената реакция.

Източник: NOVA