Евгения Чобанова е била удушена с ръце, а смъртта ѝ е настъпила от минути до час. Това стана ясно от нова съдебно-медицинска експертиза по делото. Смъртта ѝ не е настъпила мигновено. Софийският апелативен съд заседава днес по делото за убийството ѝ.

Отнело е известно време за настъпването на смъртта. Възможно е главата на жертвата да е била натискана към пода, посочват в заключението си пред съда трима експерти.

Припомняме, че тялото на жената беше открито през 2021 г. в куфар във водоем. Според обвинението престъплението е извършено по особено мъчителен начин.

Семейството и приятелите на убитата преди три години Евгения Владимирова се събраха на пореден протест пред столичната Съдебна палата.

Те поискаха от Софийския апелативен съд да наложи най-тежкото наказание - доживотен затвор без замяна, на двамата подсъдими за смъртта на младата жена.

Подсъдими за смъртта на жената са съпругът ѝ Орлин Владимиров и неговия баща Пламен. Заседанието днес е заради приемането на експертиза. Това трябваше да се случи на предното заседание, но то бе отложено заради болен член на съдебния състав.

Експертизата има за цел да установи механизма на убийството и причините за смъртта на жената. Тя бе поискана от защитата на двамата подсъдими. Очаква се след експертизата страните да преминат към своите пледоарии и съдът да се произнесе с решение. 

Орлин и Пламен Владимирови бяха осъдени на първа инстанция на доживотен затвор, но присъдата бе обжалвана и сега делото се разглежда от Апелативния съд в София.

Нова психиатрична експертиза ще установява състоянието на Орлин Владимиров. Освен това експертите трябва да отговорят дали той разбира всички свои действия.

Заключението трябва да е готово до 12 ноември, когато е следващото заседание по делото за убийството на Евгения Чорбанова, определиха в Софийския апелативен съд. 

В обясненията си пред съда Орлин Владимиров заяви, че не са имали влошени семейни отношения със съпругата му. Само за последната година имахме редица пътувания, в т.ч. с децата. Евгения пускаше постове със сърца и семейни снимки, каза мъжът.

Владимиров показа още снимки от семейния им живот и сватбата им, за да опровергае тезата за напрежение в отношенията. Тезата, че сме били в лоши отношения се използва, за да се аргументира твърдението, че убийството е предумишлено, заяви той.

Защитата твърди, че е имало схватка между двамата, а според Владимиров Евгения е била много емоционална. По думите му тя се е ударила в шкаф. От удара е получила кървяща рана. 

По думите на Орлин Владимиров Евгения Чорбанова е използвала обидни реплики в разпрата и дори е възникнал спор дали той е баща на детето им.

Владимиров поиска да бъде установено дали има опит да бъде използван нерегламентирано профилът на Евгения Чорбанова в социалните мрежи. Друго негово искане бе свързано с видео от охранителни камери.

Защитниците му поискаха с нова задача да бъде допълнена психологичната експертиза на Владимиров, заради новите обстоятелства, които бяха коментирани днес. Според защитата е нужен нов оглед в дома заради казаното по отношение на това, че жената се е ударила в шкаф.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев/БТА, БНР, NOVA