/ Столична община
Най-новите екзотични обитатели в Софийския зоопарк са прекрасните, ярко оцветени червени ибиси.

Те са изключително красиви птици, които присъстват в колекциите на много големи зоопаркове, а зоопаркът в столицата за пръв път представя в колекцията си този вид.

Петте ибиса  пристигнаха в „Зоологическа градина – София“ от зоопарка в гр. Веспрем, Унгария преди дни и вече са настанени в специално изградена за тях просторна волиера във Фазанерията в сектор „Птици“ на зоопарка, където посетителите могат да ги видят.

Двойка екзотични птици е най-новото попълнение на Софийския зоопарк (ВИДЕО)

Там те разполагат с водоем и специално изградени ниши за гнездене в масив от изкуствени скали.   

Червените ибиси обитават влажни гори и блатисти местности в Южна Америка и са един от националните символи на страните Тринидат и Тобаго.

Окраската на оперението при младите птици е смесица между сиво, кафяво и бяло. Tипичният си ярко червен цвят възрастните дължат на пигменти в храната, която се състои от ракообразни, мекотели и насекоми. Те я набавят с помощта на специфичния си извит клюн, с който разравят тинята в плитки водоеми.

Продължителността на живота им е около 9-10 години. Живеят в смесени колонии, които дори включват птици от други видове. Двойките разполагат гнездата си в близост едно до друго. Те са общителни и социални, като с цел защита, често се събират в големи групи.

Природозащитният им статус според Световната червена книга е „Слабо засегнат“, но популациите им в природата намаляват. 
 
Столична община