/ БГНЕС
Започна асфалтирането на алеи в „Западния парк“. Асфалтирането на централната алея вече е към финала. Очаквам до края на годината да приключи ремонтът на парка. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в засаждането на 30 дървета в двора на 42 ОУ „Хаджи Димитър“.

„За трета поредна година се провежда кампанията „Моето зелено училище и моята зелена детска градина“. Тази година, по предложение на колегите, тази кампания ще бъде посветена на изграждането на зелен пояс около дворовете на училищата и градините. Целта е да предпазим децата, докато играят, от изпаренията на автомобилите и да обогатим зелената система на града. Тези места са градски пространства и са част от кварталите. Тази година се включват 26 училища, като имаме 2 района с по две училища – „Триадица“ и „Връбница““, посочи Фандъкова.

Зам.-кметът по екология Десислава Билева уточни, че в рамките на инициативата ще бъдат засадени над 1000 дръвчета.

Столичният кмет подчерта, че това е само една от инициативите за увеличаване на зелената система на града.

„Кампанията за „Новата гора на София“ стартира другата седмица. Ще отворим и специалната автобусна линия за целия залесителен период. През октомври и ноември ще бъдат засаждани дървета и по улиците и булевардите и автобусните спирки в града. За там са заделени над 3000 дървета“, уточни Фандъкова.

Тя обяви, че Общинското предприятие „Общински земи и гори“ всяка година залесява около 200 дка общински земи около София, което е част от инициативата за зеления пояс на града.

Йорданка Фандъкова съобщи още, че заради кризата се налага втора актуализация на бюджета на общината и той ще бъде с 18 млн. лв. по-малък.

„Тя ще ни помогне да насочим средства към най-тежко засегнатия сектор – транспортът. Предвиждаме 4 млн. лв. допълнително да бъдат насочени към този сектор. Предвиждаме и с 1,2 млн. лв. да се увеличат средствата за осветлението и маркировките в сектор „Транспорт“, каза още кметът.

„Нито един проект на София не се изключва при тази актуализация. Нито една дейност няма да има намалено финансиране при тази актуализация. Просто ще намалим прогнозата за приходите, за да отчетем намалените приходи в строителните разрешителни, таксите за детски градини“, заяви още тя и припомни, че заради кризата са намалили такси на бизнеса, който се помещава в общински сгради, както и че са били намалени такси след извънредното положение, така че е съвсем нормално да не очакват приходи. Кметът подчерта, че почти нямат приходи от приватизация.
Тя обяви и още, че не се предвижда и увеличаване на данъците през 2021 г.
БГНЕС