/ БГНЕС
Десетки горски пожари вилнеят по източното крайбрежие на Австралия. Те може да се влошат, тъй като продължава силната гореща вълна в страната, предупредиха противопожарните служби, цитирани от BBC.

След две години на дъждове и наводнения, връщането към по-топлите условия предизвика най-големите пожари в щата Нов Южен Уелс от лятото на 2019-2020 г.

Пожар на 250 км северозападно от Сидни задейства първото извънредно предупреждение за пожар в региона от две години насам. Пожарникарите съобщиха, че са се борили с пламъци с височина 10-15 метра. Жителите на засегнатите райони са били призовани да се евакуират и има съобщения за щети на някои имоти. Температурите в някои части са достигнали 40 градуса.
На 7-и март 33 пожара са продължили да горят, а само 10 от тях не са били овладяни, съобщиха противопожарните власти. И допълниха, че силните ветрове са довели до бързото разпространение на пожарите.

Ще бъде още един труден ден за пожарникарите“, каза комисарят на Роб Роджърс.

Властите предупредиха, че са възможни гръмотевични бури в източната част на Нов Южен Уелс, което може да предизвика нови огнища.