Десет нови метровлака ще тръгнат в столицата от догодина
Десет нови метровлака ще тръгнат в столицата от догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Десет нови метровлака ще тръгнат в столицата от догодина. Влаковете вече са доставени, те са закупени по ОП „Околна среда” за разширението на метрото. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета Любомир Христов и директора на „Метрополитен” Стоян Братоев се вози на един от метровлаковете от „Обеля” до СУ „Св. Климент Охридски”.

Влаковете са кооперирано производство между японската фирма „Хитачи” и руската „Метровагонмаш”, посочи Стоян Братоев. Той каза, че двигателите са от най-ново поколение, което е голямо предимство. Влаковете са от шест вагонни части, между които има проходи. Мотрисите са енергоспестяващи, климатизирани, изработени от неръждаема стомана, по-комфортни за пътниците. Всеки влак е със 140 седящи места и 930 правостоящи, отбеляза Братоев.

По думите му с доставката на новите мотриси столичният „Метрополитен” вече разполага с 52 влака. Сега минималният интервал на движение на влаковете по двете линии на метрото е в пиковите часове е около три минути, отбеляза Братоев. С откриването, през 2015 г. на новите линии при летището и Бизнес парка в „Младост-4”, интервалът между влаковете, които ще се движат от Бизнес парка до Сливница ще се скъси до 2,5 минути. Това е вече съизмерим интервал с големите западни метрополитени, коментира Братоев. Той даде за пример лондонското метро, където мотрисите се движат през 2 минути.