/ Зоологическа градина София
Софийският зоопарк е един от 9-те зоопарка в Европа, които притежават този рядък и ценен вид мечки
От зоологическата градина публикуваха снимки на вида бърнести мечки Шрея и Лиам, които не са от тези, които спят през зимата.

Зоологическа градина София

Те са топлолюбив вид, който се среща в горите на Индия и на остров Шри Ланка. Това е причината по това време на годината да не може да ги видите навън. Те прекарват времето си на топло в мечкарника.

Мечките в зоопарка в София и в Белица заспиват зимен сън (СНИМКИ)

От зоопарка разказват, че Лиам е на 5 години и пристига от зоопарка в Лайпциг през 2018. Женската мечка Шрея пристигна в Софийския зоопарк есента на 2021г. от зоопарка в Сингапур.

Те са част от Европейската програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, чиято главна цел е размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и спомагане за възстановяването на техните популации в природата.

Зоологическа градина София

Софийският зоопарк е един от 9-те зоопарка в Европа, които притежават този рядък и ценен вид мечки. В дивата природа са останали по-малко от 20 хиляди бърнестите мечки и затова те са в категория „Уязвим вид“ и са защитени.



Припомянме, че на 30 ноември християнският православен календар почита светеца Андрей, който според легендата е господар на мечките. Тогава чествахме Андреевден или известен още като Мечкинден. 

Андреевден или Мечкинден: Легенди и обичаи

Зоологическа градина София