/ БГНЕС
На церемония в Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София беше тържествено отбелязана 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

БГНЕС

134 години от Съединението на България

"6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние. Днес може би е трудно да си представим шока от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами, нека си припомним историята като урок за настоящето. Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

БГНЕС


Тя отбеляза, че Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници. „То е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решителност българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал след дългите векове на гнет", подчерта тя.

Йорданка Фандъкова посочи, че Съединението е символ на несломимия стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен от своите сънародници, приет за равен и достоен от другите европейски народи, както мечтаеше Васил Левски.

БГНЕС


В програмата за празничното честване на годишнината взеха участие актрисата Силвия Лулчева, Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски.

БГНЕС


На този ден камерите заснеха и ръкостискането между Йорданка Фандъкова, която вече обяви, че ще се кандидатира за нов мандат и Мая Манолова, която също е кандидат за кмет на София.

БГНЕС

„Денят на Съединението е ключов и знаков за България. Този акт е плод на една романтична мечта и идеал на българите, едно доказателство, че когато сме заедно, когато сме обединени, успяваме. Мисля, че в нашето съвремие, във времето, в което живеем още повече трябва да се борим за свободата и трябва да го правим заедно”, каза по-рано пред медиите и Мая Манолова.

Манолова: Очаквам и тази кампания да бъде за обединение (СНИМКИ)

С военен ритуал и поднасяне на венци и хилядите жители и гости на старата столица отбелязаха 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Заради празничния почвен ден и сливането с уикенда много са хората, избрали да посетят града на Асеневци, където всички музеи, църкви и етнографското селище Арбанаси са отворени и посрещат родолюбци.

Днес през целия ден на историческия хълм Царевец се провеждат ролеви игри на историческа тема, в които може да се включат всички жители и гости, а вечерта ще бъде излъчен и емблематичен спектакъл „Звук и Светлина”.

В навечерието на празника започна и ремонт на паметника "Майка България". Дейностите по реставрацията се очаква да приключат до 22 септември, когато старата столица ще бъде домакин на тържествата по повод 111 години от обявяването на Независимостта на България.

В града под тепетата празникът започна в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай отслужи молебен. Той използва трибуната, за да порицае всички политици, които разединяват народа.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов - единствената жертва на Съединението.

Отворена за безплатни посещения ще е постоянната музейна експозиция, посветена на Съединението. Кулминацията на празника ще е тържествената заря проверка пред паметника на площад „Съединение”.
 

Сред най-важните събития в Пловдив в празничния ден е откриването на обновения площад "Централен" след дълъг ремонт. Част от него е и Античният форум, чиято реставрация е на финала.
БГНЕС, nova.bg