/ Dariknews.bg, архив
64-годишен мъж с гангрена на краката, която налага ампутация, бе оставен на произвола на съдбата от държавата. След като днес от Бърза помощ са направили всичко по силите си за бездомния човек, накрая не са имали друг избор освен да го оставят в градинка в столичния квартал "Сухата река."
 
Днес в 10.21 ч. до Спешна медицинска помощ е подаден сигнал за възрастен мъж в района на Софийския университет. Пациентът не е можел да ходи и се опитвал да носи със себе си количка с багаж. От Спешна помощ съобщиха за Дарик, че най-вероятно става въпрос за човек, изоставен от приютите, които общината затваря през пролетта.
 
Линейка пристигнала на мястото за 8 минути и първо закарала бездомника в близкото Районно управление на полицията. След като била установена самоличността на мъжа, той бил закаран в "Пирогов". Лекарите там направили всичко по силите си, но след редица изследвания стигнали до извода, че краката на пациента трябва да бъдат ампутирани. 64-годишният мъж обаче отказал.
 
Направени му били необходимите превръзки, пациентът отказал и да бъде хоспитализиран по спешност, твърдят от бърза помощ. Така се стига до ситуацията, в която линейката чака бездомника в продължение на час и половина пред болницата, но няма реална идея къде да го транспортира след това. По молба на болния колата тръгва към "Сухата река".
 
Пристигайки, бездомникът посочва една пейка и изразява желание да бъде оставен на нея, тъй като "той си седял тук". Така линейката остава пациент в безпомощно състояние на пейка пред учудените погледи на живеещите в района. При следващи опити да бъде повикана такава кола, от Бърза помощ заявяват, че няма вече какво да направят. Навярно държавата също.