Магдалена Ташева
Магдалена Ташева / БГНЕС, архив
Ако цената на водата в София достигне предложения праг на социална поносимост от 10 лева за кубик, ще се появи нова категория бедност - водно бедни хора, коментира депутатът от Атака Магдалена Ташева по време на дискусия за концесиите, организирана от партията.

Остри критики срещу планираното поскъпване на водата в София
 

Ташева посочи, че водата не е стока, а природно благо, и цената за потребление трябва да включва само доставката и отвеждането. Според изчисленията на Магдалена Ташева исканата от фирмата-концесионер социално поносима цена на водата в София означава четиричленно семейство да плаща около 160 лева месечно. "Това ще доведе до водно бедни хора, които не могат да задоволят нуждите си от вода, които боледуват и разнасят болести, ако продължи този грабеж и съобразяване с претенциите на чужд концесионер", коментира Ташева.

КЕВР решава за цената на водата в столицата
 
 От Атака приветстваха ветото на Президента върху закона за концесиите, за който и те призоваха, но уточниха, че има неясноти около този акт. "Налагането на вето връща закона къде? Принципно трябва да го върне за разглеждане в 43-то Народно събрание, но понеже то не съществува, трябва да се каже дали следващият парламент ще се ангажира с това", каза депутатът Николай Александров.
 
От партията настояват служебният кабинет да направи обществено достояние всички договори от концесии след 1989-та година.