Снимка:
Снимка: / Dariknews.bg, Архив
Граждани плашат с протести и съдебни дела
Остри критики срещу планираното поскъпване на водата в София
92372
Остри критики срещу планираното поскъпване на водата в София
Софийска вода
  • Остри критики срещу планираното поскъпване на водата в София
  • Софийска вода
Граждани и неправителствени организации остро разкритикуваха бизнес плана на Софийска вода, в който е залегнало увеличение на водата в София с 18%. Според разчетите сега действащата цена на водата от 1.82 в столицата ще скочи на 2.16 лева за кубик. Окончателната цена ще влезе в сила един месец след закрито заседание на регулатора, като очакванията са това да стане най-рано през месец март. Бизнес планът на Софийска вода предвижда до 2021 година водата в София да поскъпне с 47 % в сравнение с цената в момента.

КЕВР решава за цената на водата в столицата

По време на откритото заседание днес изпълнителният директор на дружеството представи от какво е провокирано поскъпването. По негови думи средства ще бъдат вложени в намаляването на водните загуби, подобряване на обслужването и инвестиции.

Присъстващите граждани и неправителствени организации изразиха недоволство. Според тях планираните 194 млн. лв. за инвестиции са малко, тъй като се пада по около 28 лв. на човек годишно.
В залата имаше и въпроси как след увеличаването на цената ще се подобри качеството на водата. Някои столичани заявиха, че тяхното недоволство ще бъде разбрано под прозорците на КЕВР, а други се заканиха, че ще водят съдебни дела.