/ iStock/Getty Images
От началото на 2019 г. до края на октомври, 717 кучета от приютите на Общинското предприятие "Екоравновесие" намериха нов дом, като за сравнение през цялата 2018 г. осиновените кучета са 600. За същия период кастрираните кучета са 2260, а в общинската ветеринарна клиника "Връбница" за лечение са постъпили 286 кучета. В кампанията за кастрация на дворни кучета са кастрирани 374 кучета, съобщи пресцентърът на Столичната община.

Пореден случай на проявена жестокост към куче


"Осиновявай, не купувай" е съвместна кампания на ОП "Екоравновесие" и Столичната община за насърчаване на осиновяванията и за намиране дом на кучетата, настанени в общинските приюти. Кампанията се организира от 2017 г. и вече трета поредна година в рамките на инициативата има различни събития, като кучетата се извеждат извън общинските приюти на различни обществени места. По време на инициативите, всеки желаещ може да види, разходи, погали и ако желае, да осинови куче от приют. Осиновяването може да се извърши веднага, на място, за което е необходимо единствено лична карта. В рамките на кампанията през 2019 г. кучета от общинските приюти са били представени в четвъртото издание на Sofia Green Fashion Days и в два столични парка - на 8 юни в "Борисова градина", и на 6 юли в парка "Заимов".

Кучкарникът в Каменар е вече напълно празен


Благодарение на целенасочените осиновителки кампании, които "Екоравновесие" и Столичната община осъществяват, осиновяванията на кучета от общинските приюти се увеличава. Съгласно сключено споразумение за сътрудничество между Столичната община и германската неправителствена организация "Щройнерхилфе Булгариен" от 31 юли 2019 г. за осиновяване на кучета от общинските приюти, 43 кучета са осиновени в Германия.

Всеки, който желае да осинови куче, може да отиде и да се запознае с кучетата от общинските приюти в Горни Богров, където са настанени кучета над една година и в кв. "Слатина", ако иска да осинови малко кученце.
БТА