/ Thinkstock/Getty Images
До 1 октомври потребителите могат да обжалват своите годишни изравнителни сметки
60% от абонатите на парното имат изравнителни сметки за доплащане
102176
60% от абонатите на парното имат изравнителни сметки за доплащане
  • 60% от абонатите на парното имат изравнителни сметки за доплащане
Този отоплителен сезон е излязъл по-скъпо на столичани от предишния. Това отчете фирмата за топлинно счетоводство „Техем”. Според дружеството причината са 16-те процента в цената на енергията, по-дългият отоплителен сезон и по-ниските температури.

КЕВР обсъжда с граждани и сдружения поскъпването на тока и парното

Средно 467 лева е струвал отоплителният сезон от 1 май 2018 година до 30 април 2019 за жилищата до 50 квадрата. За тези до 70 квадрата цената е била 721 лева, а за големите жилища – над 1000 лева. Това отчитат от "Техем".

От юли поскъпнах токът и парното

"Има три обяснения, три причини за това повишение на сметките в тази година. Една от тях е увеличената цена на топлинната енергия спрямо миналата година с 16%, което определено дава своя ефект върху крайната сума за имота и за домакинствата. Другите две причини са това, че сезонът е по-дълъг и по-студен." 

ЕРП-тата искат увеличение в цената на тока, ЧЕЗ настоява за 67% нагоре при нощната тарифа

6 дни е по-дълъг този отоплителен сезон – общо 174 дни, а средната дневна температура е била един градус по-ниска. Цената на отоплителната енергия пък е била 16% по-висока.

Това според фирмата за топлинно счетоводство е основната причина за по-високите сметки. Тази година има голяма разлика между групите, които имат да доплащат на база изравнителни сметки и тези, които имат да получават.

КЕВР: Парното поскъпва от юли заради обстановката в Иран и Венецуела

"И тя е в числа 59,9% т.е. близо 60% от клиентите има суми за доплащане, а само на 40% имат да възстановяват средства от топлофикационното дружество." 

За клиентите, които не са осигурили достъп до имотите си се начислява максимална мощност, припомнят от дружеството. 

До 1 октомври потребителите могат да обжалват своите годишни изравнителни сметки, а срокът за плащане на фактурите без лихви е 15 септември. Те не са окончателни, заради срокът на обжалването.