Зимни празници в Мечкарево
Зимни празници в Мечкарево / Дарик Сливен, Сливен

За тринадесети път ще се проведе традиционният Регионален фолклорен събор „Зимни празници – Мечкарево 2012”. 20 читалища ще участват в събора, който ще се проведе  днес. Целта е да стимулира проучването на традиционните зимни обреди в региона и да популяризира местния фолклор и култура сред младите хора.

За участие в него се канят колективи от региона и страната. В програмата си те могат да включат възпроизвеждане на обред или фрагмент от зимен обред – Игнажден, Бъдни вечер, Коледа /коледуване/, Васильовден /сурвакари/, Силвестър /Караман/, Йордановден /Богоявление/, Ивановден, Бабинден, Ладуване, Атанасовден, Петльовден и други.

В рамките на събора се провеждат следните конкурси: за най-точно възпроизвеждане на зимен обред, за изпълнение на  обреден танц, за обредни хлябове и сурвакници. Тази година ще се изявят колективи от  Община Сливен и Община Тунджа. Очаква се да участват над 300 самодееца.

Председател на журито е д-р Владимир Демирев – етнолог от Регионален истрочески музей Сливен, членове – Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на АНПТ Сливен, Йорданка Таскова от Сдружение „Читалища”.

Съборът се  организира от Община Сливен, кметството на село Мечкарево и читалище „Просвета 1925”.