Започна XVIII Национален фестивал на детската книга
Започна XVIII Национален фестивал на детската книга / netinfo

XVIII Национален фестивал на детската книга ше бъде открит днес в Сливен.

Единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене ще премине под патронажа на Вежди Рашидов - Министър на културата и Десислава Танева - Министър на земеделието и храните.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: срещи с детски автори и премиери на най-новите книги на Ангелина Жекова, Диляна Крусева, Румен Иванчев, Павлина Павлова, Юлия Спиридонова - Юлка, Цанко Лалев и Любомир Русанов, Нели Маргаритова, Весела Фламбурари, Петя Кокудева; Представяне на интересни издателски проекти на издателствата „Хермес" и „Дамян Яков"; Национален пленер за детска рисунка на тема „Приключение в огледалния свят"; връчване на Националната награда "Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Тайната на един продавач на мечти", Националния пленер за детска рисунка „Приключение в огледалния свят" и V-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; кръгла маса с международно участие по проблемите на детската книга; художествени изложби; базар на книги; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.
Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на „белите" полета в изследванията на съвременната детска литература. Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, научни работници, педагози, библиотечни специалисти, издатели от страната и чужбина, посветени на проблемите на съвременната литература за деца и нейното развитие в бъдеще. И тази година важен момент в програмата на фестивала е провеждането на 9 и 10 май кръгла маса с международно участие на тема: „Националните детски литератури в глобалния свят".
Целта на форума е да се проследи състоянието на превода на произведения на отделни национални детски литератури в други страни, да се анализират факторите, които влияят на превода и разпространението им в чужди литературни пространства, издателските политики за преводна детска литература, начините за насърчаване на трансгранична циркулация и разпространение на литературни произведения чрез традиционни и цифрови канали. Ще бъдат представени 15 доклада, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език.В програмата на фестивала са включени и няколко изложби. В галерия „Димитър Добрович" /бул. „Цар Освободител" 13/, ще бъдат експонирани три изложби: Изложба - илюстрации на художника Костадин Костадинов - носител на Националната награда „К.Константинов" в категория „Илюстратор" за 2015г.; Изложба - илюстрации „Върхове" на художника Петър Станимиров; Изложба - илюстрации на художника Борис Стоилов към кн. „Малкият принц" от Антоан дьо Сент Екзюпери /изданието е реализирано по превода от френски език на именития наш съгражданин, писателя Константин Константинов/. В зала „Май" по традиция ще бъде уредена изложба „Театрални кукли на любими литературни герои" на отличените участници в едноименния конкурс. Изложба с рисунки на отличените участници в Националния пленер „Приключение в огледалния свят" ще бъде представена във фоайето на ДТ "Ст.Киров". И тази година на площада пред сградата на общината ще бъде организиран базар на книги. За празничното настроение ще допринесат и концертите като още на откриването на фестивала на днес от 10:00ч., в ДТ "Стефан Киров", публиката ще може да се наслади на изпълненията на талантливите малки певци Иван Стоянов - българското лице на Детската евровизия, 2015 и Станислав Илиев - малката сливенска звезда в шоуто „България търси талант" - 2016, на танцьорите от танцова формация „Вълшебни ритми" - Бургас, от акробалет „Тиара", от балет „Барби", на изпълненията на вокалната формация"Морски песъчинки"-Бургас и вокална група „Славейче".Няколко са концертите и на откритата сцена, която ще бъде изградена пред община Сливен до базара за книги. На нея в трите дни ще бъдат организирани концерти с участието на малки певци и танцьори и забавни игри с награди. От 17:30ч., на откритата сцена ще се проведе голям концерт под надслов „И мечтите си чудесни - да превърнем в песни" с участието на вокални и танцови формации от сливенските целодневни детски градини „Мак", „Синчец" и „Звездица", на акробалет"Тиара" и балет „Барби", на вокална формация „Фортисимо" - гр.Бургас, на духов оркестър към НУМСИ "Проф.П.Владигеров", както и малките певци от клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм" - Славея Цанева и Иван Едрев. В концерта ще вземат участие и децата от спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев"-Сливен. Концертът ще завърши с пъстра фолклорна плетеница с участието на танцовите състави „Българче" при II ОУ"Хр.Ботев", Детелина" - при XII ОУ"Елисавета Багряна" и фоклорен състав при XI СОУ"Константин Константинов".

На открита сцена ще бъдат представени и куклено-марионетното шоу „Цирк" - на Театрална къща „Хора и кукли" /10 май, 11:00ч./ и „Котаракът в чизми" на Театрална къща „Мариета и Марионета" /11 май, 10,00ч./.

Програмата включва и тържествен концерт-спектакъл, на 10 май, в ДТ "Ст.Киров", със специалното участие на актьорите Милица Гладнишка и Ненчо Балабанов и млади актьори и певци от Бургас, Сливен, Пловдив и Айтос. На концерта ще бъде връчена Националната награда „Константин Константинов" в четири катевгории - за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

В карнавала, който по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, 10 май, се очаква да се включат над 350 деца от Сливен и страната и мажоретни състави от СОУ „Екзарх Антим I"- гр.Казанлък и XII ОУ "Елисавета Багряна". Дефилето по традиция ще се води от малките музиканти от оркестър „Карандила джуниър"

Фестивалът ще бъде закрит на 11 май, в голямата зала на ДТ "Стефан Киров", с концерт на Вокална формация от детски хор „Милка Стоева" - гр. Бургас, детска вокална група „Славейче" при ІІ ОУ „Христо Ботев" - Сливен, клуб по спортни танци „Туида" - Сливен.