Нови по - ясни за разбиране правила за етикиране влизат в сила от 13 декември 2014. Върху новите етикети ще трябва да бъдат изписани всичи съставки, дори и веществата, които причиняват алергии и непоносимост.
Задължително е да бъдат посочени по открояващ се начин и с подходящ шрифт, съобщи за Дарик директорът на Областна дирекция „Безопасност на храните“ в Сливен д-р Пламен Пенчев.
От декември 2016 година ще бъде изписана и енергийната стойност, количествата мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтъци, сол и други, поясни д-р Пенчев.
Новите етикети трябва да присъстват не само върху храните в магазините, но и в ресторантите, при доставки и кетъринг.
Съгласно действащите в момента нормативни разпоредби за мляното месо е необходимо на етикета да е изписано „процентно съдържание на мазнини под или съотношението между колаген и месен протеин“, обясни още специалистът.