Втора батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски получи оценка „Боеготов
Втора батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски получи оценка „Боеготов / Център за подготовка на военнослужещи

Втора батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски получи оценка „Боеготов" по време на тактическото учение „Тракийски страж - 2013 г.", проведено на полигон Ново село.

В учение „Тракийски страж - 2013 г." участват около 800 военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия с около 200 единици бойна и спомагателна техника и механизиран взвод от Сухопътните войски на САЩ в Европа. Взводът е в състав от 49 военнослужещи и по време на учението беше организационно интегриран в състава на маневрените формирования на Втората батальонна бойна група.

Днес действията на военнослужещите бяха наблюдавани от министъра на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирът на Сухопътните войски генерал- майор Нейко Ненов, заместник-командващия на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, висши офицери от Българската армия, военни аташета, акредитирани в нашата страна и представители на местната власт.

 Разиграха се съгласуваните действия на смесени българо-американски формирования по изпълнение на рутинен разузнавателен патрул, охрана на хуманитарен конвой, защита на база при обстрел, отразяване на комбинирана атака, медицинска евакуация с автомобили и вертолет, стрелба със 122 мм гаубици; провеждане на операция по прочистване, блокиране и претърсване, евакуация на повредени машини и действия на сили за бързо реагиране с нарастване на усилията.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше посрещнат с военни почести, под звуците на Военния духов оркестър на Център за подготовка на специалисти -Сливен, прие строя на представителна част от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, а в края на учението поздрави участниците в него.