/ ThinkStock/Getty Images
Един от най-важните и значими празници отбелязваме днес - Успение Богородично.

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те християнски празници, чествани и от православни, и от католици. У нас Успение на Пресвета Богородица е най-големият летен християнски празник.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата "успение" - заспиване.
 

Голяма Богородица
Община Сливен


Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

В Oбщина Сливен дамите, носещи името Мария са 3337. От тях 2467 са с постоянен адрес в град Сливен. С името Марияна са 703 в общината, като в града това име носят 588. Мъжете с името Мариян в община Сливен са 333. От тях 253 са с постоянен адрес в град Сливен.

139 са представителките на нежния пол, носещи името Мара. 92 от тях живеят в града. С името Мариана са регистрирани 319 жени в община Сливен, като 284 от тях са с постоянен адрес в града под Сините камъни.

54 са мъжете с името Мариан. От тях 49 са от Сливен, а останалите от населените места на общината. Господата с името Марио в община Сливен са 52. От тях 47 са с постоянен адрес в града. Името Мариела носят общо 124 дами, като 105 от тях са с постоянен адрес в град Сливен.

Честит празник!