Усложнена обстановка в над 10 села от община „Тунджа”
Усложнена обстановка в над 10 села от община „Тунджа” / Дарик Сливен, архив

Вследствие на продължителните валежи, положението в голяма част от селата на община „Тунджа“ е тревожно, съобщават от общинския пресцентър. Заместник-кметът Пенчо Пенев - изпълняващ длъжността кмет на общината, заедно с главния експерт „ОМП, ГЗ и ССИ“ Владимир Стоев и представители на РУ „Полиция“ – Тунджа от ранните часове на деня са на обиколка в селата. Усложнена е обстановката в над 10 населени места.

В село Роза, прелялата от дерето вода, е наводнила къщи, дворове и улици. В с. Веселиново са наводнени улици, дворове, ниви, мазето на училището, сладкарския цех и цеха за охлюви. Засегнати от водата са къщи и дворове в селата Кукорево, Завой, Крумово, Кабиле. В с. Хаджидимитрово са залети ниви поради прелял канал, собственост на Напоителни системи.

Поради прекъснато ел. захранване на помпената станция в с. Ханово е спряла питейната вода. Провиснали кабели има в селата Кукорево и Калчево. От дежурните при Община „Тунджа“ е подаден сигнал до EVN.

За усложнената обстановка са уведомени ПБЗН и Областно пътно управление. На всички кметове и кметски наместници е разпоредено да осъществяват постоянно наблюдение на състоянието на язовирите и водоемите.

Към 16.00 часа, благодарение на осигуреното дежурство и съвместната работа на кметове, наематели и концесионери на язовири, не е допуснато преливане на водата от тях, скъсване на диги и наводняване на къщи и земеделски имоти.

Кметовете на селата Веселиново, Кукорево, Завой, Тенево, Ханово и Коневец осъществяват 24-часово наблюдение на нивото на река Тунджа.

 

Към настоящия момент обиколката на заместник-кметът Пенчо Пенев, представители на общината и на РУП-Тунджа продължава.