/ Община Сливен
Регионалната колегия на Български лекарски съюз, ръководството на МБАЛ "Д-р Иван Селимински", кмета на Сливен и пациентски организации се обявиха против новата областна здравна карта в сегашния й вид.

Стефан Радев: Реформа в болничната помощ трябва да има, но предложеното намаление на леглата е голямо

Според директора на областната болница д-р Васислав Петров, новата здравна карта ще засегне сериозно не само лекарите, но и пациентите от областта. Болницата ще бъде принудена да закрие отделението си в Котел, и цялата планинска община ще остане без медицински грижи.

Той допълни, че картата не е съобразена и с натоварванията на отделенията. От ръководството на болницата настояват броят на леглата, както и категорията на отделенията да се запазят. Така болницата ще продължи не само да лекува нуждаещите се, но и да бъде обучителен център за млади специализанти.

"Потоците от пациенти, които в момента обслужваме, ще се пренасочат към други болници, и понеже съкращенията засягат цялата страна, ще се образуват огромни листи от чакащи", предупреди председателят на БЛС-Сливен д-р Богдан Сотиров.  

Кметът на Сливен Стефан Радев бе категоричен, че приемането на новата здравна карта ще ощети жителите на Сливен и Общината ще настоява в нея да бъдат направени промени, съобразени с нуждите на населението.

13 кметове в Бургаско срещу здравната карта, стягат протести

Общото становище е, че намаляване броя на болничните легла и намаляване категорията на болничните отделения ще доведе до невъзможност да се лекуват пациентите и до напускане на лекари от лечебните заведения.

Становището против новата здравна карта  е изпратено до Министерството на здравеопазването, НС, националният омбудсман и Националното сдружение на общините.