/ Снимка: Дарик - Бургас
Ако болниците в града изчерпят лимитите си, дори здравноосигурените пациенти ще търсят лекар в Ямбол или Сливен
13 кметове на Общини в Бургас, начело с областния управител Вълчо Чолаков, представителите на РЗИ и лечебните заведения се подписаха днес под възражение до министър Кирил Ананиев срещу здравната карта.

Защо общопрактикуващи лекари отново излязоха на протест?

Тя предвижда драстично орязване на легла по ключови специалности в лечебните заведения на територията на Бургас. Това са хирургия, педиатрия и акушерство и гинекология. Картата изобщо не включва и Комплексния онкологичен център, Центъра за психично здраве, Медицинският факултет на Бургас и още две лечебни заведения.
 
Според Чолаков, в документа има неправилно тълкувание на броя на населението в областта. Посочено, че то е едва 412 000 души. Цифрата обаче обхваща само хората, регистрирани по постоянен адрес, но не и по настоящ.

Здравното министерство одобри проект на Националната здравна карта

Не включва и огромния туристопоток в месеците от май до октомври, когато само на летище Бургас кацат близо 3 милиона пътници, както и работещите, които идват от вътрешността на страната.  

Според зам.-директора на РЗИ-Бургас д-р Вергиния Цанова, новата карта не е отчела характеристиките на района. „Бургас е четвърти по големина в страната, а по ръст на раждаемост се нареждаме на трето място. В последните години наблюдаваме и ръст на населението над 17 години, както и намаляване на детската смъртност под средната за страната”, подчерта тя.

В момента броят на леглата за активно лечение в здравните заведения в областта е 1543, а общо с тези за физикална медицина и рехабилитация, палиативни грижи и продължително лечение техният брой е 2930.

Джипита: Ние какви сме - деловодители, счетоводители или лекари?

Областната здравна карта пък предвижда 1555 легла. Така Бургас отива на 16-то място в страната по брой на легла. А ако здравните заведения изчерпят лимитите си, на част от пациентите може да се наложи да търсят медицинска грижа извън областта.

Така, в случай на надвишаване на квотата, пациентът дори да е здравноосигурен, ще трябва да се търси медицинска помощ в някоя от съседните области – Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив или Варна.
 
Личните лекари ще се отчитат пред държавата с касови бележки

Срокът за обществено обсъждане на документа изтича на 23 май.
Ако доводите на кметовете и пациентските организации не бъдат възприети, ще се премине към протести.