/ ThinkStock/Getty Images
Здравното министерство одобри проект на Националната здравна карта
97002
Здравното министерство одобри проект на Националната здравна карта
  • Здравното министерство одобри проект на Националната здравна карта
5890 болнични легла в страната са излишни. Това показва новата Национална здравна карта, изготвена, одобрена и вече приета от настоящия екип на здравното министерство. По силата й Националната здравноосигурителна каса ще сключва договор с болниците за 32 913 легла. Общият брой на леглата за активно лечение у нас обаче е 38 803.

Ще успеят ли депутатите да внесат ред в хаоса на здравната система?
 
Идеята на документа е да покаже кои и колко легла или болници на територията на страната са излишни. Национална здравна карта бе издадена и от екипа на бившия здравен министър Петър Москов. Според нея обаче 3000 болнични легла у нас се явяваха излишни. Новият документ на настоящия министър Кирил Ананиев показва почти два пъти повече излишни легла.
 
Според анализ на министерството обаче през 2017 г. за задоволяване на здравните нужди на населението са били необходими 24 700 легла. Затова от ведомството изтъкват, че в здравната си карта са предвидили 32 913, или с 8190 легла повече от реално използваните миналата година.

Здравната карта въвежда лимит за боледуване
 
В картата се посочва още, че за задоволяване на здравните нужди на българина са нужни 66 джипита на всеки 100 000 души или един общопрактикуващ лекар на 1500 души. За специалистите в извънболничната помощ пък е регламентирано време от 30 минути за преглед или по два прегледа на час. Така, в осемчасовия работен ден са заложени шест часа за прегледи и два – за попълване на документи.
 
Очаква се здравното министерство да публикува новата здравна карта на сайта си за 30-дневно обществено обсъждане. Ако няма възражения, документът ще бъде приет.