/ Thinkstock/Getty Images
Исканията на джипитата се увеличиха. Освен потребителска такса за преглед в размер на 5,10 лв., общопрактикуващите лекари настояха и за отпадане на задължението им за така нареченото 24-часово разположение.

Умуват извинителните медицински бележки да са част от амбулаторния лист

Днес общопрактикуващи лекари от столицата се събраха на протест за час пред сградата на здравното министерство. Основните им искания бяха свързани с увеличаване на потребителската такса за посещение при тях и с намаляване на административната тежест в практиката им. "В края на краищата започваме да си задаваме въпроса ние какви се явяваме - деловодители, счетоводители или лекари. Когато дойде човек на преглед, той иска да говори с лекаря, да сподели проблемите си, да каже какво му е, а не някой да се обърне и през цялото време да пише", казват общопрактикуващи лекари.

Извинителните бележки за училище ще се плащат по преценка, но не повече от 3 лева

Последва среща в министерството по покана на ресорния министър Кирил Ананиев. Тя обаче не успокои общопрактикуващите лекари. "Не се удовлетворяват на никакъв етап нито едно от нашите искания, които са поставени. Продължаваме разговорите. На този етап острите проблеми с потребителските такси и отчетите, с медицинските бележки - не получихме отговор на тези наболели проблеми, които преляха чашата и не можем да кажем, че сме удовлетворени", казаха джипита.

Столични джипита излязоха на протест (ВИДЕО)

За реализирането на някои от исканията на джипитата ще се сформира работна група, информира д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването. Тя ще се състои от представители на здравното министерство, здравната каса, лекарския съюз. "Във връзка с 24-часовото разположение имаме идеи, ще предложим за обсъждане такъв тип решения, които да влязат в сила от 2019 година", каза Пенков. По отношение на размера на потребителската такса той посочи, че този е сред въпросите, които трябва да се поставят при обсъждането на параметрите на бюджета за дадена година.  

Към момента общопрактикуващите лекари в София остават в протестна готовност.