Лекари излизат на протест в столицата
96435
Лекари излизат на протест в столицата
  • Лекари излизат на протест в столицата
Столични общопрактикуващи лекари излязоха на протест днес по обед. Едно от исканията им е за увеличаване на потребителската такса за посещение при джипи от 2,90 лв. на 5,10 лв.

Около 50-ина общопрактикуващи лекари се събраха пред Министерството на здравеопазването. От столичната колегия на джипитата информираха, че протестът е планиран в този часови диапазон, за да се осъществи между сутрешната и следобедната смяна на лекарите и те да не прекъсват работа.

Джипита на протест, искат потребителската такса да е 5,10 лв.
 
От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари допълниха пред Дарик, че идеята за проявата е изцяло на софийските джипита, но исканията им се подкрепят от колегите в цялата страна. А те са потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар отново да се обвърже с процент от минималната работна заплата и да стане 5,10 лева. Причината е, че сумата от 2,90 лева, която плащаме сега, представлява 1% от минималната заплата от 2012 г., която тогава беше в размер на 290 лева. Шест години по-късно обаче тя вече е 510 лева.
 
Подписаха Националния рамков договор за 2018 г.

Друго от исканията на джипитата е намаляване на административната тежест в практиката им. Не на последно място протестиращите заявяват, че в новия рамков договор за здравеопазването, който беше подписан вчера, е заложена бомба със закъснител, за която "няма явни гаранции, че е обезвредена", а именно дълговете към чужди болници, които надхвърлят 270 млн. лева.

Медиците твърдят, че късно снощи в Наредбата за основния пакет дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, е вписано и издаването на медицински извинителни бележки за ученици. Лекарите настояват този текст да отпадне от наредбата, какъвто беше първоначалният замисъл. Декларацията с исканията им ще бъде внесена в Министерството на здравеопазването.

Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари остава в протестна готовност поради непостигане на договорености по исканията им с Министерството на здравеопазването. Това каза пред журналисти д-р Георги Миндов, председател на дружеството след среща с ръководството на министерството.