Театралната премиер на „Ромео и Жулиета” завърши с годеж
Театралната премиер на „Ромео и Жулиета” завърши с годеж / Драматичен театър Сливен

Премиерата на драматичния театър в Сливен „Ромео и Жулиета – кратка версия за начинаещи” завърши с годеж. На финала актьорът Димитър Марков падна на колене пред тайнствена дама от публиката и поиска ръката й. Така талантливият 26-годишен актьор на практика осъществи посланието към зрителя на режисьорката Мария Атанасова, показвайки как двама млади могат да направят невъзможната любов на Ромео и Жулиета възможна. Дамата на сърцето на Димитър Марков се оказа негова колежка от Великотърновския театър. Театралната трупа на Сливенския театър отпразнува събитието с щур купон след премиерата. А тя беше повече от успешна.

Авторският спектакъл на Мария Атанасова по безсмъртната шекспирова трагедия „Ромео и Жулиета” разказа по забавен и достъпен за младата публика начин историята за невъзможната любов на двама влюбени в един враждебен свят.

Прекрасен актьорски ансамбъл разказва на ръба на трагичното и комичното най-вълнуващата любовна история на всички времена, като обогатява сюжета с любопитни подробности за историята на пиесата. Актьорите играят по няколко роли, умело прескачайки от жанр в жанр, за да пресъздадат образите на Ромео и Жулиета, Меркуцио и Тибалт, Князът на Верона и младия му роднина Парис, монахът Лоренцо и Жулиетината Дойка, благородните Капулети и Монтеки и тяхната безмислена война. Със затрогващ лиризъм оживяват на сцената образите на Ромео /Димитър Живков/ и Жулиета /Таня Йоргова/.

Вълнуващата им любов контрастира с изведените до крайна характерност комични образи на обкръжаващите ги. Умело, елегантно и забавно рисуват картините в действието и градят по няколко характера Николина Янчева, Вяра Начева, Ангел Савов, Димитър Марков и дебютантът Димитър Костадинов.

Режисьорската концепция не предвижда сценография, но обиграва максимално сценичното пространство и впряга актьорите да разказват сюжет и чувства в контекста на модерен театрален замисъл, със слово, пантомима, театър на сенките и всичко, което може да активира диалога с публиката.

Така от едно отлично замислено представление се ражда стилен, вълнуващ и развлекателен спектакъл, който защитава правото на човека да следва сърцето си.