Тази вечер откриват Националните игри за трансплантирани и диализирани
Тази вечер откриват Националните игри за трансплантирани и диализирани / БГНЕС, архив

Сливен е домакин на VІ Национални игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 30 май до 1 юни. Организаторите съобщиха, че поради лошото време, се отменя парадът, който бе предвиден да започне тази вечер в 20,30 ч.

46 участници на различна възраст от цялата страна ще се състезават в осем вида спорт - лека атлетика, плуване, бадминтон, тенис на маса,  дартс, шах и билярд, съобщи председателят на първия в страната Обществен съвет в подкрепа на донорството Дора Пондалова. Всички дисциплини /без шах и билярд/ са включени в спортовете за Европейските игри, които тази година ще се проведат през август в Полша и в които ще участват победителите от игрите в Сливен.

Състезателите са разпределени в 5 възрастови групи.  12 от участниците в игрите са на диализа. Организаторите благодарят на Диализния център на МБАЛ „Д-р Ив. Селимински”, който  поема диализата на участниците в Националните игри.

Организатор на събитието е Общественият съвет в подкрепа на донорството /ОСПД/ в Сливен, с партньорството на Българския съюз на трансплантираните и Изпълнителната агенция по трансплантации в България.

 

Над 900 души в страната чакат трансплантация на бъбрек, като тези на диализа са много повече. Около 43 са чакащите пресаждане на черен дроб, а около 10 – на сърце, съобщи Дора Пондалова.