Съдът отхвърли искането на прокуратурата за временно отстраняване на ямболския кмет
Съдът отхвърли искането на прокуратурата за временно отстраняване на ямболския кмет / сн. dariknews

Ямболският окръжен съд отхвърли днес след обяд искането на прокурор Димитрина Георгиева по делото на кмета на Ямбол Георги Славов за временното му отстраняване от длъжност. Кметът беше обвинен  от Окръжна прокуратура за превишаване на правата по обществена поръчка за изграждането на водопровод и канализация на ул."Ген.Заимов" и ул."Граф Игнатиев" и при сключването на договор за проектирането и строително-монтажните работи. 

Според обвинението той  е имал за цел да набави облага за фирма „Диана Комерс 1"ЕООД - гр. Ямбол близо 2 милиона и 90 хиляди лева по обществената поръчка. Според прокуратурата са нарушени четири закона.

Прокурор Георгиева поиска временно отстраняване на Славов от поста му. Мотивите бяха, че предстоят разпити на служители от общинската администрация във връзка с делото. Като изпълняващ длъжността кмет, Славов можел да окаже натиск върху свидетелите.

Защитата се аргументира, че досега кметът не е оказвал подобно въздействие и че от днес е излязъл в отпуск до средата на март. Това означава, че през времето, в което ще се извършват разпитите на служителите Славов няма да бъде на работа. Съдия Петя Жекова постанови, че Окръжният съд отхвърля искането на прокуратурата.

Определението подлежи на обжалване в тридневен срок в Апелативния съд в Бургас.