Валери Петров
Валери Петров / Sofia Photo Agency, архив
Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен ще излъчи на You Tube канала си спектакъла "Морско синьо" по повод сто години от рождението на Валери Петров, съобщиха от културната институция.

Спектакълът е по приказката "Пук" на писателя с участието на малките актьори от Детския приказен театър към библиотека, представен на сцената на ДКТ-Сливен по време на XVII Национален фестивал на детската книга - Сливен, май 2015 г.

100 години от рождението на Валери Петров

По повод годишнината от рождението на писателя, библиотеката организира в рамките на XXII Национален фестивал на детската книга - Сливен, 2020 г. и Първи международен студентски конкурс за илюстрации на тема "Из приказния свят на Валери Петров". Над 90 творби на студенти от художествените академии в София, Белград (Сърбия), Сараево (Босна и Херцеговина), Бърно (Чехия) са изпратени за участие. С тях ще бъде организирана и изложба в дните на фестивала, който ще се проведе след приключване на извънредното положение и когато отпадне забраната за организиране на масови културни събития.

На You Tube канала на библиотеката се качват и други интересни материали. Представени са онлайн и образователното представление "Във вълшебния свят на приказките на Леда Милева и Валери Петров" (7 април 2020) и документалният филм "Станка Пенчева- сливенка докрай".