Валери Петров
Валери Петров / Sofia Photo Agency, архив
Днес се навършват 100 години от рождението на академик Валери Петров - един от духовните стълбове на Отечеството, първомайстор на българската поезия, блестящ преводач от няколко езика, творец, чиито произведения облъхват съвременниците в продължение на повече от седем десетилетия с добротворство, благородство, неугасващата нравствена светлина и хармония. Това съобщава пресцентърът на Българската академия на науките.

От БАН отбелязват, че Валери Петров сякаш постоянно ни насочва към мисълта на Блез Паскал - "Щеше да има премного мрак, ако нямаше видими свидетелства за истината".

Сигурно щеше да има премного безнадеждност, ако не съществуваха експлозиите на истинската поезия. А Валери Петров е едно от най-ярките нейни проявления. За седем десетилетия неуморно служение в храма на Словото, той създаде мащабно и ярко творчество.

Словото на Валери Петров притежава чудната способност да заличава границата между възможно и невъзможно, измислица и зрима реалност.

В "Ангелските фрески", израз на самия Валери Петров, се слива неудържимият поток на импровизацията, словесната игра на отблясъци и сенки, Моцартовата лекота на рисунъка, богатството на ритми, радостта от бликащите жизненост, метафори и сравнения.

„Валери Петров е хармонична мярка за нравственост - нравственост към собственото творчество, нравствено отношение към великата традиция на българската поезия, нравственост на социалната позиция. С цялата си същност на човек и гражданин, с лириката и сатирата си, със своите пиеси и киносценарии, с есетата и многобройните си стихотворни преводи, поетът, доживял почти библейска възраст, се противопоставяше на зломислието и разединението в обществото. Неговото оръжие беше любовта, състраданието милосърдието, добротворството“, посочват от БАН.
БТА