Сняг, вятър и поледица очакват в Сливенско през следващите дни
Сняг, вятър и поледица очакват в Сливенско през следващите дни / Дарик Сливен, архив

За предстоящо усложняване на метео обстановката съобщават от Община Сливен. Предупреждението е получено от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР заедно с  информация за щормово предупреждение от началника на Метеорологична обсерватория в Сливен.

Нашият район ще бъде под прякото влияние на преминаващ средиземноморски циклон с нахлуване на студен въздух. Още тази нощ ще започнат валежи, като се очаква в по-ниските полета те да са от дъжд, а по високите от сняг. Утре, 25 януари, валежите ще се усилват, вятърът ще се ориентира от север и с нахлуването на студения фронт температурите ще се понижат чувствително. Преди полунощ срещу 26 януари валежите навсякъде ще преминат в сняг. Вятърът ще бъде бурен. Снегът мокър и тежък.

Всичко това предопределя една потенциално усложнена обстановка, предупреди инж. Снежана Кънева, началник отдел „Обществен ред, управление при кризи и ОМП” към общинска администрация. Рисковете при подобна обстановка не са малко, при това и не са непознати – проблеми по проходимостта на пътните и улични артерии, опасност от заледяване на далекопроводи и последващи аварии, частично блокиране на доставки на хранителни продукти и други от първа необходимост за отдалечените населени места, изключване на електропреносната и водопреносната мрежа, което също води до следващи неудобства, в това число и телефонни връзки, закъсали автомобили, хора, оказали се в трудна ситуация и пр.

Във връзка с това незабавно са уведомени ръководствата на дружествата, които имат договор по зимното поддържане на улици и общински пътища, кметовете на населени места. Всички опорни пунктове са в пълна готовност с наличната и позиционирана техника за действие. Има създадена организация, уверяват от дружеството за зимно поддържане на общинските пътища, за евентуално подсилване на мероприятията с техника, с която се работи по поддържане на републиканската пътна мрежа.

Общината е в готовност да бъде въведен в изпълнение Общински план за защита при бедствия и при необходимост да бъдат привлечени допълнително сили и средства чрез дружествата, включени в разчетите на плана. Кметът Кольо Милев, със своите правомощия по смисъла на Закона за защита при бедствия, при необходимост може да приведе членовете на Щаба за изпълнение на плана в помощ на организация по възникнала ситуация. Всички експерти, отдадени в заповед още при започване на зимния сезон са в постоянно дежурство за изпълнение на своите отговорности.