Сливен няма да вдига данъците догодина
Сливен няма да вдига данъците догодина / Дарик Сливен, архив

Основните местни данъци в Сливен няма да се вдигат през 2015 г., „Те са завишени достатъчно още предходната година и не се предвижда повишаване на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци“,  съобщи за Дарик зам.-кметът по финанси Румен Андонов. Сливенска община е единстевената в България с най- нисък промил такса смет, определен от Общинския съвет. Таксата смет при планирани 6,3 млн лв, близо 4 млн лв се формира от собствени средства, а не от събираемостта на таксата смет, поясни Андонов.

„Като цифра в рамката на бюджета, който ще предложим  за обсъждане, цифрата ще бъде по – малка“, уточни зам.кметът. Очаква се още в проекто – бюджета да бъдат редуцирани капиталовите разходи, ще бъдат коригирани и някой действия от започнатите, но недовършени обекти, с приоритет ще бъдат обектите, с първостепенно инфраструктурно предназначение, пътища, тротоари, кръгови кръстовища, поддържане на материалната база на част то социалните заведения и училища.

„По-голямата част от разходите и задълженията, заварени по капиталовата програма вече са изплатени. Те ще продължават да се изплащат и през следващата година“, каза още финансистът.

В момента се правят разчетите и се подготвя първия размер на рамката на бюджет 2015, който ще бъде предложен за публично обсъждане в края на месец ноември.