Рекорден брой фотографи участват в конкурса „Кукерландия”
Рекорден брой фотографи участват в конкурса „Кукерландия” / Община Ямбол

Рекорден брой участници има тазгодишното издание на Международния фотографски конкурс „Кукерландия” – част от едноименния ямболски маскараден фестивал. Общо 120 професионални фотографа са представили своя поглед върху колорита на маскарадните традиции. Засилен интерес от турски фотографи отчитат от общинския пресцентър. Общият брой на постъпилите фотоси е 491, от които след селекция са подбрани 40 творби. Именно те ще бъдат представени на традиционната изложба в Художествена галерия „Жорж Папазов” на 8 март от 13.00 часа. Тогава ще бъдат обявени и победителите в конкурса.

Международният фотоконкурс с изложба „Кукерландия” е основното съпътстващо събитие на Маскарадния фестивал в Ямбол. Първата фотографска изложба с кукерска тематика е организирана през 2005 г. от ентусиасти местни фотографи и от Ямболската регионална туристическа асоциация. През годините привлича интереса на все повече професионалисти от страната и чужбина.

 

В настоящото издание на Маскарадния фестивал (5-9 март) посетителите ще имат възможността да видят и специална изложба с най-добрите фотографии, отличени в предишните пет издания на конкурса. Експозицията се представя от ХГ „Ж. Папазов”, в чийто фонд се съхраняват номинираните през годините фотоси.