Разглеждат статута на новозагорската болница в Общинския съвет
Разглеждат статута на новозагорската болница в Общинския съвет / Дарик Сливен

Предложение за приемане на Декларация относно статута на новозагорската МБАЛ „Света Петка Българска" ЕООД ще разгледат на днешното си заседание общински съветници в Нова Загора. Сесията започва в 9 часа. Предложението е внесено от общинския съветник Станимир Русев, а декларацията е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова и Регионален център по здравеопазване - Сливен.

В нея е записано „....Прекратяването на финансиране на дейността на МБАЛ „Света Петка Българска", която е единственото заведение за активно лечение в общината, на практика означава нейното закриване, което в социален план ще се отрази крайно негативно върху близо 50 000 граждани на България, живеещи в 34 населени места в новозагорската община......Общинските съветници се обявяваме категорично против предложението за закриване на МБАЛ „Света Петка Българска. В тази връзка: 1. Изразяваме готовност да подкрепим всички бъдещи действия, предприети с цел да се запази новозагорската болница като заведение за активно лечение, финансирано от НЗОК. 2. Определяме предложението на РЦЗ - Сливен като репресивна мярка спрямо населението на новозагорската община в полза на частни интереси."

Общинските съветници ще разгледат още предложения за промени в Наредбата за символите, почетните знаци и звания на Община Нова Загора и Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Нова Загора, както и предложение за намаляване на капацитета на Дом за деца лишени от родителски грижи „Мария Роза" в село Асеновец и откриване и издръжка на Център за настаняване от семеен тип и преходно жилище за младежи и девойки от 16 до 18 години в Асеновец.

Останалите предложения в дневния ред касаят отдаване на имоти общинска собственост под наем, продажба на имоти общинска собственост чрез търг и отпускане на еднократни финансови помощи на жители от община Нова Загора. Предварително обявеният дневен ред е от 30 точки.