Ранните раждания обсъдиха в Стралджа
Ранните раждания обсъдиха в Стралджа / Общински пресцентър Стралджа

Кметове и кметски наместници, общински съветници, педагози, социални  и здравни работници, ромски лидери взеха участие в поредното заседание на Общинския съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси в Стралджа. Основната тема бе „Деца раждат деца”. Д-р Румяна Русева от РЗИ - Ямбол посочи пред присъстващите проблема в цялата му сериозност, без никакви заобикалки, коментират от общинския пресцентър.

Стана ясно, че границата на раждащите пада на 14, 13, дори и на 12 години. Фамилният режим при ромите диктува „изискването” за ранен полов живот на момичетата и ранно отглеждане на деца, което носи своите здравни и социални последици. Присъстващите роми мъже, бащи на по няколко деца, признаха, че никой в ромските семейства не се старае да обяснява на 12-13-годишните момичета, че имат и друг избор. Невръстните майки са принудени да приемат ролята на родители, за нещо естествено се приема ненавършилите пълнолетие момичета да имат по повече от 5 партньори.

Ранните раждания обсъдиха в Стралджа
netinfo

Кметът на общината Митко Андонов заостри вниманието върху проблема за ранното раждане и призова за подпомагане на промяната в поведението на подрастващите, за водене на по-здравословен начин на живот и по-голяма отговорност при създаване на семейство. На срещата бяха обсъдени и въпроси свързани с поддържане на чистота в града и в покрайнините с призив за участие в инициативата  „Да почистим България  за един ден!”.