Язовир Асеновец край Сливен прелива от изпускателя си
Язовир Асеновец край Сливен прелива от изпускателя си / Sofia Photo Agency

Заради падналите през последните няколко денонощия валежи в Сливенско язовир "Асеновец" прелива от изпускателя си, но оттичащите се водни количества не представляват опасност за наводнения. Това съобщи заместник-кметът на Сливен инж. Иван Манчев.

Според него съоръжението е под постоянно наблюдение от специалисти на "ВиК"-дружеството, което стопанисва язовира.

"Асеновец" е един от основните източници на питейна вода за Сливен, с максимален обем от около 18 млн. куб м. При снеготопене и в дъждовни години досега неведнъж е преливал и е извършвано контролираното му изпускане. Водите му се вливат в преминаваща през града река Асеновска.

Над 100 литра на квадратен метър са валежите в района, като валежите от сутринта до 15 часа са над 28 литра на кв.метър, уточни инж. Снежана Кънева от отдела за управление при кризи.

От областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха, че на територията на Сливенска област обстановката е нормална. Няма данни за наводнени райони и щети от валежите.

Екипите на управлението са в готовност за предприемане на незабавни мерки, като е създадена е организация при необходимост да бъдат включени допълнителни сили и средства.