/ община Сливен
Регистрацията на заявления в електронната система за прием  на учениците от първи клас в училищата на територията на Община Сливен ще започне на 26 май. Родителите могат да се запознаят с утвърдения график за прием в специализирания сайт за електронен прием.

Обявени са свободните места за прием в детски градини

Електронната страница е достъпна чрез банер от официалния сайт на Община Сливен или директно от този линк: https://priem.sliven.bg:3443/  На 25 май до 17:00 часа ще бъдат обявени свободните места за първо класиране, а модулът за регистрация на заявления за участие в приема ще бъде активиран на 26 май от 10:00 часа.

В сайта за прием, родителите могат да намерят информация относно начина на регистрация, районите на училищата на територията на гр. Сливен, графика на дейностите по приема.

ОбС Сливен прие Наредбата за приемане на ученици в първи клас

Приемът на учениците в 1 клас се осъществява чрез централизирано електронно класиране. Освен по електронен път, родителите ще могат да подадат своите заявления и на място в училището, за което ще кандидатстват по първо желание.

В съответствие с утвърдения график за прием, в периода 25 май – 29 юни ще бъдат извършени три класирания, а в случай, че след третото класиране има все още свободни места в училищата, може да се извършат и допълнителни извънредни класирания. Информация за това родителите ще могат да намерят в раздел Новини на специализирания сайт за прием.

Важно е родителите да знаят, че при класирането на децата няма да се има предвид регистрационния номер, датата и часа на регистрация.

Влезлите в сила промени в Наредба № 10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование на Министерство на образованието и науката наложиха изменение на Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на Община Сливен, което беше гласувано на заседание на Общински съвет през месец март.

За родителите е важно да знаят, че водещ критерий за прием е близостта на училището до настоящия или постоянния адрес на детето. При спазване на водещия критерий децата се разпределят в четири групи според периода на уседналост и разположение на адреса в или извън прилежащия район на училището.

28 профилирани паралелки след седми клас и 43 професионални в Сливенско

Децата се подреждат в групите в низходящ ред според получения сбор от точки по критериите, като при равни условия се класират на случаен принцип със случайни числа чрез компютърната система.

Наредбата за прием на учениците в първи клас е налична на официалния сайт на Общински съвет в раздел Наредби и на специализирания сайт за прием.