Общински съвет Сливен
Общински съвет Сливен / Дарик Сливен
С 23 гласа „за”, 4 „ против” и 9 „въздържали се” Общински съвет Сливен прие оздравителния план за финансово стабилизиране на общината. Общинските съветници възложиха на кмета да направи искане до министъра на финансите за финансово подпомагане на общината под формата на временен безлихвен заем от централния бюджет за целите на изпълнението на план за финансово оздравяване в размер на 5 000 0000 лв.

Ако се изпълнят определени условия, заемът няма да се връща. Парите ще бъдат използвани за разплащане на просрочени задължения от времето на предишни управления на Община Сливен.

„Това е поредната стъпка в посока за оздравяване на финансовата стабилност на община Сливен. Законът за публичните финанси дава такава възможност и щеше да бъде безотговорно към гражданите на общината да не се възползваме от нея, да получим заем, който би могъл да се превърне в субсидия”, коментира кмета Стефан Радев.

След приемането на оздравителния план ще бъде изпратено искане само за 5 млн лв, независимо, че Общинския съвет гласува 17,5 милиона. Дали ще бъде отпусната цялата искана сума ще стане ясно след разговори с министрите от редовния кабинет, поясни още Радев.