Празник за Стария бряст
Празник за Стария бряст / Георги Ангелов

Призът, статуетка спечелен от Хилядолетният символ на Сливен - Старият бряст в конкурса „Европейско дърво на годината“ бе официално представен днес пред обществеността.

Кметът на града Кольо Милев благодари на всички 77 526 души гласували за Стария бряст и заяви, че „наградата донесе една любов, едно признание. Всички българи ще продължим да се грижим за него, ще продължим да говорим за него и Стария бряст ще продължи да бъде символ на доброто и любовта “. На парзника присъстваха народният представител Деян Дечев,  акад. Константин Косев от БАН,  посланиците на Стария бряст Иванка Денева, Михаил Желев, ученици и граждани.

 

Акад. Воденичаров сподели, че „ Сливен е известен с бурните си ветрове , но Стария бряст е отстоял на всякакви ветрове. Той е символът на България и всички граждани на Сливен трябва да се гордеят, с него“.

 

В програмата се включиха  ансамбъл „Българче”, оркестър „Карандила джуниър” и Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен. По време на празника бе прочетено стихотворение на Дамян Дамянов и текст на Константин Константинов, посветени на Стария бряст. Празникът завърши с голямо хоро под Европейското дърво на годината.

Празник за Стария бряст
netinfo

 

 

Сливенското вековно дърво спечели конкурса със 77 526 гласа и води с над 40 000 пред втория в надпреварата - представител на Унгария, а третото място е за Полша. Официално наградата бе връчена на 19 март в Европейския парламент в Брюксел.