Пираня и в Сливенско
Пираня и в Сливенско / netinfo

40-сантиметрова пираня е уловил сливенски рибар на баластриерите край река Тунджа до село Мечкарево, съобщава сайтът agencia-sliven.com. Екзотичната риба клъвнала на 44-годишния Атанас Денев от Сливен на знаменитата дата 9 септември. Още на 8-ми той бил на водоема, опитал се да извади голяма риба, но недоброто оборудване попречило на слуката. На следващия ден, вече с по-стабилна въдица той отново отишъл на Мечкаревските дупки и хвърлил на хляб, както се лови каракуда.  Упоритостта му била възнаградена към 20 часа вечерта, когато извадил странна риба с дължина 40 см и тегло 1,6 кг.

Изненадата на дългогодишния рибар била голяма, когато след справка в книгите и интернет Денев разбрал, че на въдицата му е налетяла червена пираня.

Сайтът съобщава още, че дългогодишният рибар се надява от Агенцията за риба и аквакултури в Сливен да направят анализ и намерят обяснение за присъствието на хищната риба в сливенски води.

Заклети рибари, след като разбраха за екзотичния улов, се кълняха, че пираня е била видяна и на други баластриери по поречието на река Тунджа. Доказателства за това твърдение засега липсват. Пиранята е най-хищната риба в света. Обитава големите реки на Южна Америка - Амазонка и нейните притоци, Ориноко, Рио Парагвай и др.

Обикновено пираните се движат на пасажи от няколко риби - от двойка до над 20-30 риби. Груповите им атаки им позволяват да убиват по-едри от тях животни. Отлично умеят да надушват кръвта и това привлича към нападната жертва множество други пирани. Тези страховити хищници са способни за 30 минути да изядат животно с размерите на кон, което ги прави едни от най-хищните същества на планетата.

В менюто им преобладават риби, насекоми, мърша, но понякога нападат и доста едри животни.

Пираните са сравнително едри риби. Достигат на дължина 20-30 см., някои видове - 40 см., а най-едрите достигат над 60 см. Женските риби обикновено са по-едри от мъжките. Размножават се чрез хайвер, който самите снасят в добре защитени места. Малките се раждат след 2-3 денонощия.